❤SAYANG SEMUA❤

Masak Singgang Paling Senang ! xD



Assalamualaikum W.B.T. ...
Apa khabar korang.. Sehad? 
cikBearBear skrg nih ngah cuti.. mm tak payah cakap laa duk umah bertambah2 laa sehadnyee.. huhuhu xD jadik bibik sementara nih .. so kije kat rumah kemas mengemas, maen masak2.... cam gitu laa..hehe Cerita pasal memasak ? Sapa suka masak kat sini eeh? ce ce angkat kaki cket..hehe tak tak ce angkat tangan.. 

Ok, cikBearBear kali nih nak share satu resipi yang paling mudah benor la bagi cikBearBear.. 
Bak kata kakak angkat ku yg comel, kak Dian .. Senang je, bahan2 die kite campok je..hehehuuu! xD

Ok nih la hasil air tanganku..? eehh? air tangan ke? haha!


Maybe ada ka sini yang tak penah dengar or rasa lagi eemm..masakan nih..org kuantan panggil "Ikan Singgang" & rasa2 belah2 Selangor, Melaka & Johor panggil Masakan nih "Asam Rebus Ikan" camtu kot.. ntah laa cikBearBear pun tak tahu..huhu agak jep .. :D

 cikBearBear suka mkn lauk nih time kurang sehad, mkn panas2 ngan bubur nasi best woo...hehe Ok sebelum panjang lagi cikBearBear menaip nih kita tgk bahan2 die :


Resepi Masak Ikan Singgang

 Bahan-Bahan

Air - Setengah Periuk
Ikan - Sedap wat guna isi ikan Tenggiri (nak guna sotong pun ok kot) - kak Dian ckp..ehehe
Bawang Merah & Bawang Putih - Ditumbuk (cket pun takpe takperlu banyak2)
Lengkuas, Kunyit Hidup - Ditumbuk jugak (Klau tade Kunyit Hidup guna Serbuk Kunyit pun bleh) 
Cili Kecil (Merah) - Nak Pedas letak banyak
Asam Keping - Satu keping, hehe Lau nak masam letak la 10Keping) Ikot korg laaa..hehuuu
Garam secukup rasa 

1. Letak air setengah periuk.. Pasang api, & tgk air mcm dah nak mendidih tu ..
2. Campak jela Bawang Merah, Bawang Putih, Lengkuas, Kunyit Hidup, Asam Keping & CILI lam periuk..
3. Biar mendidih sekejap, pastu barulaa masuk ikan..
4. Letak garam sedikit, jgn banyak2 tak elok tuk kesihatan ...hehuuu!
5. Biar atas dapur sampai ikan tu masak isi dia.
6. SIAP ,BLEH LA HIDANG ! 

SENANG KAN? TU LA TAK PERCAYA..HEHE 

Ok, Singgang ni klau nak tau if lagi lama simpan..maksud simpan tuk sok, lam2 3 ari..lagi best rasa dia, sebab bila dah panaskan dia slalu rasa lah nikmat CILI KECIL tu, Syok sgt PEDAS !! hehe (Bg yg letak CILI KECIL byk laa... :)

OK SELAMAT MENCUBA... :D


No comments: