❤SAYANG SEMUA❤

Wanita yang solehah....^^

"Harta yang paling berharga di dunia adalah wanita yang solehah." (HR Muslim)

Wanita ibarat bunga...
cantik indahnya pada pandangan mata hanya sementara...
Yang kekal menjadi pujaan manusia, hanyalah wanita yang mulia akhlaknya...
kerana akhlak wanita ibarat bunga diri..
Tiada guna berwajah cantik tetapi akhlak buruk..
tiada guna juga berwajah cantik tetapi hati kosong dari ilmu...

Ibarat bunga..
ada yang cantik bila dipandang tetapi busuk baunya...
Ada pula yang kurang menarik dan baunya juga kurang menyenangkan...
Ada juga bunga yang tidak menarik pada pandangan mata kasar..
tetapi bila dihalusi dengan mata hati, ternyata amat tinggi nilainya....

Wanita adalah makhluk Allah yang amat istimewa. Kemuliaan dan keruntuhan
sesuatu bangsa terletak di tangan wanita. Oleh yang demikian, Allah telah
menetapkan hukumnya ke atas mereka; walaupun berat dipandangan mata si jahil
dan ingkar tetapi ia adalah kemanisan iman yang dicicip oleh wanita solehah.

Karena itulah...
Sebagai anak, dia menjadi anak yang solehah...
Sebagai remaja dia akan menjadi remaja yang bersemangat.. sebagai isteri, dia
menjadi isteri yang menyenangkan dan menenangkan hati suaminya..
sebagai ibu, dia akan mendidik anaknya dengan penuh kasih sayang...
dan pastinya sebagai hamba Allah, dia akan menjadi hamba yang tunduk dan
menyerah diri hanya kepada-Nya.

Allah swt berfirman dalam surah an-Nisa' ayat 24 yang ertinya, "Barangsiapa
yang mengerjakan amalan yang soleh baik lelaki mahupun wanita sedang ia
seorang yang beriman maka mereka itu masuk ke dalam syurga dan mereka tidak
dianiaya walau sedikitpun."

Dalam Islam wanita amat dihormati dan dihargai peranannya. Sebagaimana
eratnya hubungan siang dan malam yang saling melengkapi, begitu juga lelaki
dan wanita diciptakan untuk saling melengkapi. Setiap lelaki dan wanita
memiliki tugas dan kewajiban yang berlainan, sesuai dengan fitrah
masing-masing. Namun, tujuan hidup setiap lelaki dan wanita adalah sama,
iaitu mencari redha Allah (Mardhatillah). Allah telah berfirman,
"Barangsiapa yang mengerjakan amalan yang soleh baik lelaki mahupun wanita
sedang ia seorang yang beriman maka mereka itu masuk ke dalam syurga dan
mereka tidak dianiaya walau sedikitpun." (QS. An-Nisaa: 124)

Rasulullah juga turut memerintahkan umatnya supaya memperlakukan wanita
sebaik-baiknya sebagaimana sabdanya: "Mereka yang paling sempurna di kalangan
mereka yang ikhlas adalah mereka yang mempunyai akhlak yang terbaik dan yang
terbaik dikalangan kamu adalah yang paling baik terhadap isterinya." (HR
At-Tirmidzi)




Rasulullah saw telah memerintahkan supaya kaum wanita diperlakukan menurut
fitrah ia dijadikan sebagaimana dalam sabdanya: "Berlaku baiklah terhadap
kaum wanita lantaran mereka diciptakan dari tulang rusuk yang tengkok adalah
bahagian yang teratas, jika kamu cuba untuk meluruskannya kamu akan
mematahkannya dan jika kamu membiarkannya ia akan tetap bengkok, maka berlaku
baiklah terhadap kaum wanita kamu." Al-Bukhary dan Muslim.

Nilai wanita dalam Islam amat bertentangan dengan apa yang diperjuangkan oleh
wanita Barat. Nilai wanita bukan terletak pada fesyen pakaiannya yang
menonjol, berhias diri untuk memperlihatkan kecantikannya, tetapi hakikatnya
ialah pada kesopanan, rasa malu dan keterbatasan dalam pergaulan.


Tutorial buat salji di blog! ^^ suke suke suke!! wee~

ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site


Hai all...wah dah lama koz tak kongsi dengan korang tutorial untuk menghiaskan blog...ok...hari ini koz nak ajar korang cara nak letak effect salji di blog korang^^...Sebelum koz mulakan tutorial koz nak kasi tahu yang effect salji ini tidak memberatkan blog anda...Ada banyak tutorial yang di kongsikan para blogger-blogger lain...tapi kebanyakkannya ada yang memberatkan blog bila effect ini di pakai...Jadi korang jangan risau...Effect salji yang koz berikan ini tak memberatkan blog anda^ ^...Caranya amat mudah ...kalau korang nak cube sila ikuti langkah-langkah di bawah:-



Langkah 1



Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript



Langkah 2



Kemudian korang copy dan paste code di bawah


<br />
<script src="http://snow-effect.googlecode.com/files/snow.js" type="text/javascript"></p>
<p>/***********************************************</p>
<p>* Snow Effect by BudakNakal at http://kozumiro.blogspot.com/</p>
<p>* Please keep this notice intact</p>
<p>***********************************************/</p>
<p></script><br />



kemudian save....



dan lihat hasilnya...



selamat mencuba^ ^...

Sumber:

Read more: Tutorial...( Cara Letak Effect Salji Di Blog )
Under Creative Commons License: Attribution

NILAI HIJAB/TUDUNG WANITA…




Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan muhram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki. Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita. Kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum.


Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak. Wanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahan dunia. Menyentuh berkenaan pakaian wanita, alhamdulillah sekarang telah ramai wanita yang menjaga auratnya, sekurang-kurangnya dengan memakai tudung. Dapat kita saksikan di sana sini wanita mula memakai tudung. Pemakaian tudung penutup aurat sudah melanda dari peringkat bawahan hingga kepada peringkat atasan. Samada dari golongan pelajar-pelajar sekolah hinggalah kepada pekerja-pekerja pejabat-pejabat.

Tidak lengkap dan sempurna. Malah menambahkan FITNAH !!

Walaupun pelbagai gaya tudung diperaga dan dipakai, namun pemakaiannya masih tidak lengkap dan sempurna. Masih lagi menampakkan batang leher, dada dan sebagainya. Ada yang memakai tudung, tetapi pada masa yang sama memakai kain belah bawah atau berseluar ketat dan sebagainya. Pelbagai warna dan pelbagai fesyen tudung turut direka untuk wanita-wanita Islam kini. Ada rekaan tudung yang dipakai dengan songkok di dalamnya, dihias pula dengan kerongsang (broach) yang menarik. Labuci warna-warni dijahit pula di atasnya. Dan berbagai-bagai gaya lagi yang dipaparkan dalam majalah dan suratkhabar fesyen untuk tudung. Rekaan itu kesemuanya bukan bertujuan untuk mengelakkan fitnah, sebaliknya menambahkan fitnah ke atas wanita.

Walhal sepatutnya pakaian bagi seorang wanita mukmin itu adalah bukan sahaja menutup auratnya, malah sekaligus menutup maruahnya sebagai seorang wanita. Iaitu pakaian dan tudung yang tidak menampakkan bentuk tubuh badan wanita, dan tidak berhias-hias yang mana akan menjadikan daya tarikan kepada lelaki bukan muhramnya. Sekaligus pakaian boleh melindungi wanita dari menjadi bahan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab. 

Contoh seperti dibawah nih..


Bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias, maka terjadilah pakaian wanita Islam sekarang walaupun bertudung, tetapi semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri. Sombong makin bertambah. Jalan mendabik dada. Terasa tudung kitalah yang paling cantik, up-to-date, sofistikated, bergaya, ada kelas dan sebagainya. Bertudung, tapi masih ingin bergaya.

Kesimpulannya, tudung yang kita pakai tidak membuahkan rasa kehambaan. Kita tidak merasakan diri ini hina, banyak berdosa dengan Tuhan mahupun dengan manusia. Kita tidak terasa bahawa menegakkan syariat dengan bertudung ini hanya satu amalan yang kecil yang mampu kita laksanakan. Kenapa hati mesti berbunga dan berbangga bila boleh memakai tudung? Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak bersembahyang. Ada orang yang bertudung tapi masih lagi berkepit dan keluar dengan teman lelaki . Ada orang bertudung yang masih terlibat dengan pergaulan bebas. Ada orang bertudung yang masih menyentuh tangan-tangan lelaki yang bukan muhramnya. Dan bermacam-macam lagi maksiat yang dibuat oleh orang-orang bertudung termasuk kes-kes besar seperti zina, khalwat dan sebagainya. Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang yang sebegini. Orang Islam lain yang ingin ikut jejak orang-orang bertudung pun tersekat melihat sikap orang-orang yang mencemari hukum Islam. Mereka rasakan bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengan tidak bertudung. Lebih baik tidak bertudung. Mereka rasa lebih bebas lagi. Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga kemuliaan hukum-hakam Islam. Walaupun bertudung, perangai mereka sama sahaja dengan orang-orang bukan Islam. mereka tidak nampak perbezaan agama Islam dengan agama mereka. Lihatlah betapa besarnya peranan tudung untuk dakwah orang lain.


Tudung di Luar dan Dalam

Selama ini kita tidak sedar diri kitalah agen bagi Islam. Kita sebenarnya pendakwah Islam. Dakwah kita bukan seperti pendakwah lain tapi hanya melalui pakaian. Kalau kita menutup aurat, tetapi tidak terus memperbaiki diri zahir dan batin dari masa ke semasa, kitalah punca gagalnya mesej Islam untuk disampaikan. Jangan lihat orang lain. Islam itu bermula dari diri kita sendiri. Ini tidak bermakna kalau akhlak belum boleh jadi baik tidak boleh pakai tudung. Aurat, wajib ditutup tapi dalam masa yang sama, perbaikilah kesilapan diri dari masa ke semasa. Tudung di luar tudung di dalam (hati). Buang perangai suka mengumpat, berdengki, berbangga, ego, riak dan lain-lain penyakit hati. Walau apapun, kewajipan bertudung tidak terlepas dari tanggungjawab setiap wanita Muslim. Samada baik atau tidak akhlak mereka, itu adalah antara mereka dengan Allah.

Amat tidak wajar jika kita mengatakan si polanah itu walaupun bertudung, namun tetap berbuat kemungkaran. Berbuat kemungkaran adalah satu dosa, manakala tidak menutup aurat dengan menutup aurat adalah satu dosa lain. Kalau sudah mula menutup aurat, elak-elaklah diri dari suka bertengkar. Hiasi diri dengan sifat tolak ansur. Sentiasa bermanis muka. Elakkan pergaulan bebas lelaki perempuan. Jangan lagi berjalan ke hulu ke hilir dengan teman lelaki. Serahkan pada Allah tentang jodoh. Memang Allah sudah tetapkan jodoh masing-masing. Yakinlah pada ketentuan qada' dan qadar dari Allah. Apabila sudah menutup aurat, cuba kita tingkatkan amalan lain. Cuba jangan tinggal sembahyang lagi terutama dalam waktu bekerja. Cuba didik diri menjadi orang yang lemah-lembut. Buang sifat kasar dan sifat suka bercakap dengan suara meninggi. Buang sikap suka mengumpat, suka mengeji dan mengata hal orang lain. jaga tertib sebagai seorang wanita. Jaga diri dan maruah sebagai wanita Islam.

Barulah nampak Islam itu indah dan cantik kerana indah dan cantiknya akhlak yang menghiasi peribadi wanita muslimah. Barulah orang terpikat untuk mengamalkan Islam. Dengan ini, orang bukan Islam akan mula hormat dan mengakui "Islam is really beautiful." Semuanya bila individu Islam itu sudah cantik peribadinya. Oleh itu wahai wanita-wanita Islam sekalian, anda mesti mengorak langkah sekarang sebagai agen pengembang agama melalui pakaian.

RAHSIA MEMOTONG KUKU




RASULULLAH S.A.W BERSABDA: YANG ERTINYA: Barang siapa yang mengerat kukunya pada ; 

* Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit 

* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan 

* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat 

* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit 

* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan. 

* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit. 

* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala. 

NAK JADI BAIK..



Kebaikan itu semuanya terhimpun dalam 4 perkara  :

* Percakapan sebagai zikir

* Diam sebagai tafakur

* Pandangannya sebagai iktibar

* Gerak laku sebagai perhambaan

1. Percakapan, diam, pandangan dan gerak laku..

2. Percakapan yang tidak di sertai dengan mengigati Allah itu sia-sia..

3. Diam yang tidak di sertai dengan memikirkan kebesaran Allah itu leka..

4. Pandangan tidak di sertai dengan iktibar itu lalai..

5. Gerak laku yang tidak di sertai dengan rasa kehambaan itu kosong..

6. Dirahmatilah hidupnya bagi orang-orang yang menjadikan..


Wassalam..... 





Cik BearBear mmg sensitif orgnye....huhuhu T^T

SALAM....

Sedih laa video nih....Cik BearBear takleh tgk..huhu msti nak nages je....huhuhu T^T
sooo hargailah org yg kita sayang sementara mereka masih hidup lagi....




IBU & ABAH !! Cik BearBear SAYANG IBU & ABAH SGT2!!!! T^T
also my adik2 yangCik BearBear sayang....jadilah anak2 yang soleh & solehah...
jgn nakal2 tau????

p/s - yang dak laki kat belakang tu sepupu Cik BearBear ...huhu nakal2 !!


nih adk bongsu Cik BearBear, comel kan??hihi :)


nih plak adk ipar yang bongsu...hahaha!!! 
(akan datang laa....! berangan je ko BearBear)



 Adk2 Cik BearBear yg comel2 ...huhuhu sayang dorg sgt2 walaupun smue nakal nak mampus!!!! haha!! XD sabor jela........



My BestFriend  --> Dila
 syg wak sgt3!!!! huhuhu kitorg berkawan dari sekolah menengah lagi..
& skrg study kolej lain2 but kitorg still contact each other & hang out same2....


My Sweetheart ...Muhammad Syafiq , I love u so much!!!!! 



Selamat menonton..

kalau korg tgk msti rase mcm nak menages...huhu takpun msti terharu gile3!!!! huhuuu~ 

k laa chow chin chauuu!!!Prepare tisu manyak2 eerkkk? huhu

video

Start Taip-Taip !!! XD

Assalamualaikum W.B.T. hi semua!!!
Cik BearBear baru jer mula nak wat blog nih...haha! sebelum ni teringin nak ada blog tp malas nak wat..huhu!! (alasan semata-mata!)XD

So Cik BearBear nak mula laa ni, nak taip banyak2 ,haha!! XD


Cik BearBear suke sgt artis-artis yg ade muke? huhu apekah? haha! maksud Cik BearBear camni, yg comel2 & kawaiii!! huhu...

contohnya cam kat bawah nih-->

1. HELIZA 
comel kan kan kan????hihi mmg comel !!! huhuhu
Heliza ni lagi satu suka buat lawak, same cam Cik BearBear!! haha XD
tu yg Cik BearBear suka sgt2 dia nih, dah laa comel kelakar plak tuh..huhu! suka laaa... :)

Filem Best --> Syurga Cinta, mmg meleleh air mata tgk..huhuhuhu!





 2. Zaskia Adia
Pelakon Indonesia yang ngetop ,kren banget...gue suka sama dia sih..lucu banget ...
(comel sgt3!!)..huhuu  --> nak ckp indon tak reti, hahaha XD

Drama Best -->Kiamat Sudah Dekat..




3. Juliana Evans
Dia nih comel gak...huhu maybe coz kacukan, but mmg kawaiii!! ^^
suke tgk Juliana Evans semyum! heee~ :)

Juliana Evans just banyak mengacara & berlakon iklan jer, tak penah plak laa Cik BearBear , dgr dia nih berlakon drama/filem o menyanyi...huhu!


4. Liyana Jasmay
Cik BearBear suke tgk dia berlakon ...walaupun nampak gedik ! (mmg tak dinafikan) tapi maybe tu sikap dia yg sebenar, & sekurg2nya Liyana Jasmay nih jadi diri dia sendiri , not hipokrit laaa!! tabik spring satu Cik BearBear pada Liyana Jasmay...^^

Filem Best --> Castello, Papadom, Duhai Si Pari-Pari, Ponti Anak Remaja..



SEKIAN.......:)









Siapa Cik BearBear?? XD

Assalamualaikumussalam W.B.T... 
Hi semua!! XD





Blog nih Cik BearBear baru jer buat ,before ni mmg nak buat blog tapi tak berkesempatan, buzy ngan hidupku sebagai seorg pelajar..huhu XD 

Ok, biar aku kenalkan diri Cik BearBear dulu..
Panggil jela Cik BearBear , nak lg pendek pnggil Cik BearBear--> Bear..nickname aku laa,haha! 
(JGN PGGIL AKU BERUANG!! K?? AMAT KETARA DISITU KETIDAKSOPANANNYA!)

Cik BearBear lahir di Kuala Lumpur , but dah lama stay kat Kuantan dari kecik lagi..!
(Anak jati Pahang k??huhu XD)

My Birthday on 16th Ogos ..so kalau birthday Cik BearBear tiba tuh , korg wish laa kat Cik BearBear..tak pun paling koman pun bg hadiah kat Cik BearBear...huuuu !!!!

Cik BearBear still study lagi skrg, kat sebuah kolej di Kuantan. Amik course It, best belajar It...suka sgt2!! Minat Cik BearBear lebih kepada multimedia so cita-cita Cik BearBear nak jadi seorang Animation Speacialist tak pun Programmer sudaaa! huhu!!
 (dashyat tol cita-cita Cik BearBear nih!! Programmer perlukan kemahiran) 

Hobi Cik BearBear suke memasak, on9, chatting, baca buku, menanam, banyak lagi la bende yang Cik BearBear suke buat bila dah takde kije, lagi2 tido makan tido makan ...heeee~



10 Things About Cik BearBear XD !!

1.     A simple person...
2.     Friendly maybe!! hahaha
3.     Byk ckp dgn bile bersama dgn org yg byk ckp, & kdg2 bleh jd pendiam orgnya..huhuhu!!
4.     Suke mengusik kawan, suke buat lawak, suke gelak kuat! hahaha XD
5.     Yg penting skali suke sgt2 bende yg comel2, cthnya Bear!! haha (tak bleh nmpk cket kat mall msti nak g pegang!! hahaXD)
6.     Tak suke tgk org susah, msti rase nak tlg!! huuu~ 
7.     Suke makan chocolate cadbury & cheese cake ! msti!! huahuahua 
8.     Suke g jalan2 dan makan2 ...
9.    Tak suke katak!!! eeeeeeeeee!!! geli rrrrrrr! yeks!!
10. Setia pada yg satu ..... (my heart was taken k??huhu) SMS


               MUHAMMAD SYAFIQ BIN MAD SAAD <3


Sekian  Terima Kasih ..huhu! XD