❤SAYANG SEMUA❤

Mid-Year Giveaway by Nisa Menaip



Assalamualaikum W.B.T. ...
Hi Hi, cikBearBear disini.. 

Kali nih maybe just buat simple entry jep.. cikBearBear nak join Giveaway dari Sis Nisa yg comel nih.. klau korg nak tahu dia nih famous di YouTube dengan tutorial shawl & makeup.. cikBearBear ada gak laa usha, hehe mmg comel la die nih.. >.<

Ok2 malas nak cakap panjang..huhu Berbalik pada Giveaway nih, just buat simple entry je.. Syarat2nya pun tak banyak so korang join la sekali eehh? :)




Link para sponsors seperti di bawah WAJIB korang letak ( copy je ) :
Tag 2 orang kawan belog iaitu : 
cucutokmat 
kak Shima :)


Apa-apa kemusykilan korang leh laa rujuk kat SINI ..


Masak Singgang Paling Senang ! xD



Assalamualaikum W.B.T. ...
Apa khabar korang.. Sehad? 
cikBearBear skrg nih ngah cuti.. mm tak payah cakap laa duk umah bertambah2 laa sehadnyee.. huhuhu xD jadik bibik sementara nih .. so kije kat rumah kemas mengemas, maen masak2.... cam gitu laa..hehe Cerita pasal memasak ? Sapa suka masak kat sini eeh? ce ce angkat kaki cket..hehe tak tak ce angkat tangan.. 

Ok, cikBearBear kali nih nak share satu resipi yang paling mudah benor la bagi cikBearBear.. 
Bak kata kakak angkat ku yg comel, kak Dian .. Senang je, bahan2 die kite campok je..hehehuuu! xD

Ok nih la hasil air tanganku..? eehh? air tangan ke? haha!


Maybe ada ka sini yang tak penah dengar or rasa lagi eemm..masakan nih..org kuantan panggil "Ikan Singgang" & rasa2 belah2 Selangor, Melaka & Johor panggil Masakan nih "Asam Rebus Ikan" camtu kot.. ntah laa cikBearBear pun tak tahu..huhu agak jep .. :D

 cikBearBear suka mkn lauk nih time kurang sehad, mkn panas2 ngan bubur nasi best woo...hehe Ok sebelum panjang lagi cikBearBear menaip nih kita tgk bahan2 die :


Resepi Masak Ikan Singgang

 Bahan-Bahan

Air - Setengah Periuk
Ikan - Sedap wat guna isi ikan Tenggiri (nak guna sotong pun ok kot) - kak Dian ckp..ehehe
Bawang Merah & Bawang Putih - Ditumbuk (cket pun takpe takperlu banyak2)
Lengkuas, Kunyit Hidup - Ditumbuk jugak (Klau tade Kunyit Hidup guna Serbuk Kunyit pun bleh) 
Cili Kecil (Merah) - Nak Pedas letak banyak
Asam Keping - Satu keping, hehe Lau nak masam letak la 10Keping) Ikot korg laaa..hehuuu
Garam secukup rasa 

1. Letak air setengah periuk.. Pasang api, & tgk air mcm dah nak mendidih tu ..
2. Campak jela Bawang Merah, Bawang Putih, Lengkuas, Kunyit Hidup, Asam Keping & CILI lam periuk..
3. Biar mendidih sekejap, pastu barulaa masuk ikan..
4. Letak garam sedikit, jgn banyak2 tak elok tuk kesihatan ...hehuuu!
5. Biar atas dapur sampai ikan tu masak isi dia.
6. SIAP ,BLEH LA HIDANG ! 

SENANG KAN? TU LA TAK PERCAYA..HEHE 

Ok, Singgang ni klau nak tau if lagi lama simpan..maksud simpan tuk sok, lam2 3 ari..lagi best rasa dia, sebab bila dah panaskan dia slalu rasa lah nikmat CILI KECIL tu, Syok sgt PEDAS !! hehe (Bg yg letak CILI KECIL byk laa... :)

OK SELAMAT MENCUBA... :D


KPOP MALAYSIA ?? APAKAH???



Assalamualaikum W.B.T. ...
Hi Hi Hi korang... :D

Ok kali nih nak wat entry perbincangan tentang kumpulan KPOP MALAYSIA iaitu "24:7" & "GulaGula" !!!! ( kononnya lah ! chewahhh! *menyampah padahal & mood marah ni -.- )

Aduh ! Ok maybe ada lagi yang tak tahu nih.. Bleh laa tengok2 kat bawah nih gambar bajet cute dorang laa kot !! hahaha! 

======================================================


Ok yang nih KOREA punya but mcm nak sama jep nama dorg nih..aish COPY ker?

======================================================


Group KPOP pertama di MALAYSIA konon! 24:7 apakah?? Ciplak KOREA bleh laa..

-.- ( Tak tahu nak cakap apa dah..... )

Aigoo !!! Apakah ini ?? TLG laa paham.. -.- Bajet Comel ke? Tak comel langsung k..

======================================================

Ok yang tadi tuh Boy Band, yang bawah nih nak cite Pasal Girl Band Korea laks! hahahaha Korea Celup adalaa.. Pirahhhhh!! Honestly mmg betul2 tak suka, sorry laa if ada yg suka sgt2 pada dorg2 nih eehh? tak tahu la if ada yang suka .. -.-

Gedik je tengok !! -.-
p/s : Gambar laen korang tgk laa sndiri eeh? xkuasa mak nak downloadnyee..huh !

Tgklaa pakaian dorg tu? tak ke meniru artis2 KOREA ?? Tak perlu la smua tu.. please laa kita org Malaysia, lagi2 yang Melayu tu tak malu2 dah pakai seluar & skirt pendek? apakah itu??? Bajet hot sgt ke? Ingat dah hebat sgt la tuuu? -.- (*mood - BENGANG)
Seksi bagai? cover album pun tiru yang SNSD punya apekehalnyee? huhuhu

Sekian habislah sesi cikBearBear berleteq punya panjang lebor... Ini hanyalah luahan hati cikBearBear.. yang ada kene mengena mahupun tade kene mengena , maaf if ada terkasaq bahasa ok , tata !! :D



Movie !



Assalamualaikum W.B.T. ...
Hi Korg !! hehehe! xD 
p/s : trademark cikEpal yg Gojes & superb COMEL...

Smlm cikBearBear hangout ngan BFF cikBearBear yg comel ..hehe & adk2 cikBearBear pun ada join sekali ngan my PakCik Sedara jugak..huhu awal2 pagi dah pegi ECM 
(for the short form East Coast Mall) diKuantan... 
mai je pagi tuh perut dah lapo so p laa mencekik kat PIZZA HUT ..yum2 best dapat mkn spagetti...hehehuuu ! before mkn tu kitaorg smue beli tiket wayang dulu laa weii, lupa lak cikBearBear nih..biasa laa dah tua laa katanyaa..huhu iya idok? xD 

Kitorg pnye bincang pnye bincang smpai gado2 mulut cket nak tgk cite ape, coz byk gak cite baru ada kat wayang sekarang...hehe 
p/s : adk2 cikBearBear yg byk mulut kot..hahaha! xD

cikBearBear : korang nak tengok cite ape ehh?
Adik no3      : nak tengok cite Karak !
Adik no4      : alaaaa..cite KungFu Panda laa.. 3D best cket !
Adik no6      : ..........( diam ) 
cikBearBear : Dila, awok nak tengok cite ape? Pakcik sy belanja..hehe xD
Dila              : Ikot awok laa.. (Aiman tak kesah..haha ! ok tu cikBearBear tambah sndiri)
cikBearBear : nak tengok cite ape nih ??? ( pening ,smbil ckp ngan adik2ku yg terhormat) 
p/s : adik2 yg len tak bwk laa, nih pun da ramai kecoh tol satu ECM..hahaha

Dengan serentaknya dorg jawab -----
Adik no3      : Karak !!!
Adik no4      : KungFu Panda !!! 

KARAK (Laluan Puaka)



So lama punya lama perbincangan depan Wayang tuh..aiyaa... barulaa tau nak tgk cite ape, Karak ! our choice..hehe rasa2 mmg patut tgk cite nih coz bleh laa support industri perfileman Malaysia.. iyaa dok? 


Komen ttg cerita nih - Bleh laa tahan cerita nih, seram gak nengok nyee..byk suspens & terkojut mak nengoknyee..hehehuuu ! mmg syiok laa ,bagi 5 bintang.. Jalan cerita pun ok, yelaa KRU yg buat filem nih mmg laa MANTOP .. 



Aishiteru ❤



Aishiteru ..
Ini bahasa JEPUN ehh kwn2, rasa2 ada je yg tau maksud Aishiteru nih, & ada juga yg taktau..maybe.... cikBearBear suka sgt lagu Aishiteru by Zhifilia Band tuh ,Band dari indon la sudah pastinyaa..hehe cikBearBear paling suke ayat kat bawah nih lam lirik lagu nih...
Coz so meaning laa ,mcm ada kene mengena ngan my Heart yg cute tu...hehe ❤ 
Walau raga kita terpisah jauh..
Namun hati kita selalu dekat..
Jiwang tak ?? mmg Jiwang pun cikBearBear nih.... :D huhuhu
Apa itu Aishiteru? Ce Tgk Ce Tgk Gambo kat bawah ni..hehe

I LOVE YOU ❤ ENGLISH
SAYA CINTA KAMU  ❤ MALAY
SARANGHAEYO  ❤ KOREA
WO AI NI  ❤ CHINA

p/s : yg kat atas ni jela yg cikBearBear tau ,yg len taktau tgk jep kat Google translate eehh klau korg nak tau..heehuuu!  ❤

AISHITERU  ❤ MUHD SYAFIQ MD SAAD..meow3.. :3 ❤

So nak tujukan lagu nih laa tuk org yg cikBearBear syg nih ...hehe 


Artist : Zhifilia
Lirik Lagu : Zhifilia - Menunggu (Aishiteru)
Zhifilia - Menunggu (Aishiteru)


Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana

Reff 1
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

Reff 2
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

Back to Reff 1 & 2

Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
Owu..wo..o..

Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo

Back to Reff 1 & 2

Wo wo wo..
Wo wo wo..a a ai aishiteru 





❤Contest Best Photo of Me by Yqnq Ellyana❤





Salam you'all...
Aishh !! Walaupun dah pagi buta nih mata cikBearBear sgguh bulat & segar nak mengupdate entry nih... Mmmg rajin laa harini nak msuk Contest byk2...hehe bkn apa tak tahan tol tgk hadiah2 dia..comel2, mmg cikBearBear suke sgt3 !! hehe 
p/s : Suke laa name hadiah, free lagi...❤


Comel kan? nih die Tuan Punyer Contest.. YANA❤ 
syarat-syarat :


1) Title Entry : Contest Best Photo of Me by Yqnq Ellyana
DONE !

2) Letak banner kat atas dalam entry/sidebar korang..link terus ke blog Yana oke
DONE !

3) Sertakan 1 gambar korang yang korang rase paling menarik


DONE !

4) Ceritakan cket pasal gambar tu
Cerita pasal gambar nih? Ok masa nih baru je lepas mkn KARIPAP ngan family ..my favourite , at Kuantan Pahang ada satu port yg jual karipap panas, sedap sgt... Kat area Taman Gelora dekat ngan pantai mmg santai laa dok mkn kat sana..hehe so lau datang Kuantan singgah lerr..hehe :D
DONE !

5) Folow blog Yana dan LIKE page Yana kayh
Dah Follow Belog Yana tapi Page FB YANA cikBearBear takbleh nak Like laa..Coz  my acc FB dah FULL... T.T

6) Tag 3 orang kawan anda..make sure diorang tahu pasal contest nie kayh
Nak Tag
DONE !

7) setelah selesai, tinggal kan link entry anda berkenaan dengan contest ni di komen entry ni. Yana akan check setiap link yang sudah ditinggalkan.
DONE !

8) Tarikh tutup contest : akhir bulan 6 


Mesti korang nak tau hadiah ape yang bakal korang dapat kalao menang kan? agak-agak besh tak? okeh..untuk contest best Photo of Me nie Yana cari 5 orang pemenangbertuah..haa,ramai tuh..5 orang oke..rugi tak join..




Hadiah dia yang paling BEST !!!! HEHEHE!

::pemenang tempat 1 dan 2::






baju yang cantik-cantik tajaan dari GIRL BLOG
click GIRL BLOG untuk tengok hadiah bakal pemenang dapat ye



::pemenang tempat ke 3,4,dan 5::


Ayun Ayunar



shawls dari Ayun Ayunar
click AYUN AYUNAR untuk lihat hadiah

So apa lagi jum join !! :D 


Keysha Contest (Aku & Tudung)



Salam semua... Hi ! :D
cikBearBear nak msuk Contest Keysha comel nih , so entry nih khas tuk die...hehe



Cara2 nak join
1) Tajuk entry ni mstlah Keysha Contest  (Aku & Tudung) 
& letak skali pic keysha ni kt entry k :) 
DONE!

2) Mstlah ada blog sndiri n follow 2 blog bwh ni
DONE!

3) Hantarkn sekeping gambar anda n tudung yg plg ske. Leh je nak posing berkumpulan tp hadiah hanya utk tuan pny blog (*0*)

Saya tak selawa awk Keysha... >.<
Gamba pkai shawl selekeh jep, but i think it SIMPLE.. :) 
DONE!


4) letak kt sidebar pic kt ats & link kt blog keysha blk
DONE!

5) Tag ke 3 org kwn
DONE!

6) Ble dah join jgn lupe comment kt entry ni k.
kt blog keysha1111.blogspot.com
So keysha leh tau spe yg masuk : )
DONE!

keysha nak bg hadiah ..bukan 1,2 or 3 tp 10 hadiah (^0^)
jadi harapan korang utk menang lg besar

Tarikh tutup contest ni 30 Jun

Hadiah2 menanti anda :)

Hadiah tempat 1 : barangan bernilai RM50
Hadiah tempat 2 : barangan bernilai RM30
Hadiah tempat 3 : barangan bernilai RM30
7 hadiah saguhati : barangan bernilai RM10
Ape tunggu lg jom join ramai2 (^0^)

Jom join ramai2 apa lagi korg tggu... :D


" Pencarian Bloglist Untuk Blog transparent-mashi "



Salam & Hi ! 


Ok tadi jalan2 kat belog Yana yg comel nih terjumpa laa ade satu entry die pasal 
Ketiadaan kerja membuatkan cikBearBear rajin..hehehe
So apa lagi jum la join ramai2 ehh? 
Tekan link kat atas... :)



 1. Buat satu entri yang bertajuk " Pencarian Bloglist Untuk Blog transparent-mashi "

 2. Letakkan banner mashi yang diatas ni dalam entri 2,wajib k 

 3. Kalau rasa nak follow mashi ok je.. , nnt mashi follow balik

 4. Linkkan entri anda dekat sini semula..Tinggalkan URL anda di ruangan COMMENT yang ada kat bawah tu.senang nak pilih

 5. Mesti Tag 3 blog dan pastikan mereka tahu. wajib 

Tag Dua org COUPLE yg comel nih...hehe

juga Farah Daghi yg Gorgeous ! :D

 :: Kalau korang x tahu nak tulis apa dekat entri 2, just copy paste yang ni pun dah ok.
 :: Mashi akan memilih 20 blog untuk dijadikan bloglist mashi, senang cikit nak follow up..

 :: Mashi selaku ketua pemilihan. Blog yang terpilih akan diberikan review oleh mashi :)
 :: Ada gift tau, rugi kalau x join :)
~ 5 blog bertuah daripada 20 yang terpilih akan menerima topup Rm 5 -maxis,digi,celcom..


             TARIKH TUTUP~ 22 / 06 / 11


SENSITIF SGT, MENYAMPAH !



Assalamualaikum W.B.T. ...
Hye korg ! Sehad tak? Hope smua sihat2... :D
InsyaAllah ....

entry nih maybe tuk luahan hati cikBearBear je..korg jgnlaa baca n terasa sgt ehh? haha :D
Gelak aje aku nih! aishh!! Okok... Sy mau jd diri sendiri... cakap pun smua bleh, apa pendapat korg if someone tu depan org berlagak punye baek, rupa2nyaa dibelakang...wooo ! Seorg yg sgt DANGEROUS mmg tak tahan laa! mmm..cikBearBear bkn apa, just sakit hati kdg2 ngan org camni if rasa diri baek sgt takpela nih dia2 pun sama je, nak nasihat org lagi... & lagi nak mengaibkan org?? pastu SENSITIF punyer laa, nak org je jaga hati dia..Hati org lain tak payah jaga laa??? GITU KE? apa KES !! BENCI laa org cmni ! Tlglaaa ! 

(*Mata Ke atas Tgn Didada)
ehh silap ke?
(*Tgn Didada Mata Ke atas)

Aishh!! Mana2 jelaa..Bile ingat2 blik kejadian yg tak diingini ni, mmg tak bleh blah laa..Rasa menyampah dah ngan DIA tuh.. tapi nak wat cmne dia tetap kwn cikBearBear tapi just tak bleh dah nak rapat mcm dulu lagi... Coz dah lama sgt bersabo dgn dia...Sedih bile fikir kenapalah perangai dia mcmtu ... Sabo jelaa... T.T 

Ya ALLAH ,Tabahkanlah HambaMu ini....